Bloody Sunday

Gick till skolan idag. Kollade på film första två timmarna, en bra film som handlade om Nord Irland-konflikten. Denna gång var det Bloody Sunday som handlade om just Den blodiga söndagen i Derry, Nord Irland. Katolikerna skulle göra en fredlig demonstration mot den brittiska politiken. Men britterna hade förbjudit demonstrationer tillsvidare på Nord Irland. Britterna ställde upp militärer längs med gatorna där demonstrationen skulle gå. Folket såg soldaterna och blev oroliga. Några ungdomar kastade lite sten och det slutade med skarp skottlossning och 13 civila demonstranter dödades och 26 skadades. En väldigt bra och stark film. Se den om du har möjlighet till det.

Mattelektionen efter det gick bra och jag räknade (faktiskt) några tal. Jag kan! Tjoho, men tråkigt är det. Sen var det en seg engelsklektion. På lunchen åkte jag hem, hade hål efter lunchen så jag han. Sen åkte jag tillbaka till svenskan som det var oförberettprov på. Åter igen hem och jag har varit hemma sen 16.30.

Fotade en bild på väg till skolan i morse, ska titta på den snart, den blev lite suddig för det hade inte hunnit ljusna helt och jag hade bråttom... Men kan blogga den lite senare oavsett resultatet.

Vad har ni gjort idag?

Från min gamla blogg | | Kommentera |

Fördomar?

Fördomar... Det är det som vårt projekt handlar om. Skolan och fördomar, hur utbildning över gränserna påverkar fördomarna. Jag diskuterade även det med en kompis från Holland (som jag träffade i ett skolprojekt). Det var riktigt spännande. Det var lite kul vad de hade för fördomar om oss svenskar.

Jag tror att alla har fördomar, men man är mer eller mindre medveten om det, jag tycker det är viktigt att man inser att man har förutfattade meningar.... Jag menar, antingen så tror man benhårt att t.ex. alla holländare är knarkare, eller så tror man det men är medveten om att det kanske inte är sant. Jag tror att det är viktigt att vara öppen och inte hata bara för att man tror att det är på ett visst sätt.

Hon: oh, and that sweden is the country with the highest amount of suicides? (we here in holland think that's because sweden is so big and empty, you'd feel quite lonely we don't know how that feels, we're all crowded here) 
Jag: I think so too.. Because before I went to Holland I thought everyone were drugusers, and then when I went there, you were not  haha... I saw pictures in my head before I went, like you were going to sit and do drugs for dinner    haha
Hon: hahahah  oh wauw.... we have a great reputation
Jag: yes, haha.
Hon: oh, and that everybody has an illegal 'factory' of alcohol/cider in their basement because you're not allowed to buy alcohol under 21


Lite fördomar som man har... För att förtydliga så vet vi att det inte stämmer. Haha.

Sen hur studier påverkar utbildning, jag håller med henne helt och hållet.

Jag: do you think studing abroad is changing the prejudices people might have?
Hon: yes, I think so, you don't get to know people if you never meet them, or even when you're just briefly on a holiday. You can only really get to know a culture when you're right in the middle of it


Vad har ni för fördomar om andra länder, personer? Tror du att fördomar minskar/ändras om man studerar utomlands, t.ex. gör utbyten?

Från min gamla blogg | | Kommentera |

Fotograf?

Det pågår en diskussion hos Annika hur man kallar sig fotograf eller inte. Jag har haft svårt med att bestämma mig. Det står dock "Fotograf Annie" på min hemsida, samt "Annie - Fotograf" på mina visitkort.

Amatörfotograf nu, i framtiden frilansare? Jag vill ju satsa på fotograferandet. Och jag tar bra bilder, det är vad jag får höra och det är vad jag tycker. Men det råder säkert delade meningar där. Jag vill lansera mig och sälja bilder, då borde jag kunna kalla mig fotograf för det är jag i det fallet.

Jag tycker bara inte om människor som kallar sig fotografer och enbart tar flummbilder, fjortisbilder, festbilder. Bara privata bilder. Och att de sedan lägger ut de bilderna på en blogg och kallar den för fotoblogg, det är tråkigt. Jag gillar fotobloggar med fina bilder inte en massa ego-bilder.

Jag vet inte om jag kan kalla mig för fotograf än, men jag gör det. Är det rätt eller fel?
Det känns så proffsigt, med att kalla sig fotograf...

Från min gamla blogg | | Kommentera |
Upp