FAQStäll dina frågor i kommentarsfältet - jag svararHur gör du för att få bra bilder innomhus? När det är mörkare.. använder du auto och blixt då?

- undrar Linda

Svar: Det beror på hur ljust det är inne, men auto har jag aldrig och väldigt sällan blixt. Är det sämre ljusförhållanden så har jag såg stor bländare som möjligt (lågt bländartal), har en lite längre slutartid (kanske 1/20s) och höjer ISO-talet. Alternativt har stativ och några sekunder lång slutartid, stor bländare och lägre ISO-tal.


Bästa tips för att få ett kort skärpedjup?
- undrar Meija

Svar: Stor bländare (dvs lågt bländartal) och en längre brännvidd.


Vilket är ditt bästa fototips? :)
- undrar Adara

Svar: För att inte skriva ett allt för långt svar...
- Läs bruksanvisningen på kameran så att man lär känna sin egen kamera
- Fota en massa, övning ger färdighet, och sen är det kul också
(- Gå någon av mina fotokurser) ;)

Annars är det ganska olika beroende på vad man ska fota, porträtt eller landskap, macro eller inte...


Om man bestämt sig för en kamera man vill ha, som man gillar. Ska man köpa den i butik eller via nätet?  Tänkte om det går bra med standardbutikerna som ONOFF eller elgiganten?
 - undrar Anonym

Svar: Jag brukar köpa genom www.cyberphoto.se då jag tycker att de har jättebra service och är snabba med att svara på frågor om det dyker upp några.

Min andra systemkamera köpte jag genom dem och efter 1½ år blev det något fel med kameran och det var inga problem att lämna in den på garantin och få den fixad, det gick fort.

Sen är det ju oftast lite billigare att köpa via nätet. Så länge man köper via någon välkänd kedja med gott rykte så tycker jag att det är lugnt. Men det är klart att det går att köpa i en vanlig butik också.


Jag funderar på att köpa mig en systemkamera. Har gått FotoA i skolan och började känna ett intresse. Vad ska jag tänka på när jag köper en och har du några tips på någon kamera? Som ändå inte kostar allt för mycket
- undrar Anonym

Svar: Hitta en kamera du gillar. Gå ut och känn på lite olika kameror i butiker för att se vad du tycker känns bäst. Jag gillar Nikons nybörjarkameror, de känns bra (för mig).

Kitobjektiven är inte de bästa men det kan vara en början, sen kan du köpa fler objektiv efter vad du vill fota. T.ex. objektiv som passar porträttfoto eller landskapsbilder, osv.

Jag tycker att cyberphoto har bra guider på kameror, då kan du enkelt jämföra priser och kameror. Man kan kryssa i "nybörjare", "avancerat" eller "proffs" :)

För att läsa mer, så har jag skrivit ett inlägg om just kameraval. Läs här.
Fototips: FAQ | |


Hej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp