ISOÄr kamerans ljuskänslighet. Vid högre ISO-tal tar kameran upp mer ljus, vilken behövs i mindre bra ljusförhållanden, men ju högre ISO desto brusigare/kornigare kan bilden bli. Därför rekommenderas det att ha så låga ISO-tal som möjligt, om man nu inte är ute efter att de en brusig bild, det kan ju bli effektfullt till vissa motiv. Bilderna nedan visar exempel på hur olika mycket brus det är i bilderna beroende på ISO-tal.
Vid sämre ljusförhållanden så kan man dock bli tvungen att höja ISO-talet för att få in mer ljus i kameran, så att bilden inte blir för mörk. Hellre en lite kornig bild än en bild med för kort skärpedjup (för stor bländare) eller en bild med rörelseoskärpa (för lång slutartid)Vissa kameror klarar högre ISO-tal bättre än andra. På bilderna nedan har jag använt samma slutartid (1/50s) och bländarstorlek (F/4) men ändrat ISO-talet, så ni kan se skillnaden på hur ISO-talet påverkar exponeringen.
Generellt sätt brukar man alltså säga att vill du slippa bruset i dina bilder ha så lågt ISO som möjligt. I dagsljus brukar jag använda 100-400 på ISO-tal. Antingen låter du kameran sköta det med automatik (på gott och ont) eller så ställer du in det själv.


Ibland kanske man vill ha en kornig bild, jag tycker att det kan bli lite charmigt ibland. Här är ett gäng bilder med högt ISO-tal.

Fototips: Inställningar | |
#1 - - Pepparkakshuset:

Tack för riktigt braiga tips!

#2 - - Hanna:

Hej! jag tycker att dina tips är sjukt bra! :D Jag startade upp en blogg igår (haha) får jag lov att länka till din blogg? för att så många som möjligt ska se dina tips! Du behöver såklart inte länka till mig ;)
Tack för dina grymma tips!

Svar: Hej, tack så jättemycket, vad glad jag blir att du gillar mina tips :D Vad kul att du nyss startat upp en blogg :) Självklart får du länka till min blogg. Ha en superfin helg, kram
Fotograf Annie FredrikssonHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp