Tredjedelsregeln


Hur man komponerar en bild tycker jag egentligen är viktigare än vilka inställningar man använder. Tilltalar inte kompositionen ögat så är bilden inte bra. Den vanligaste och kanske mest välkända "regeln" gällande bildkomposition är den så kallade "tredjedelsregeln" eller "det gyllene snittet". Det var den första fotoregeln jag lärde mig. Med den regeln menar man att man delar in bilden i tredjedelar.


Tredjedelsregeln innebär att man delar in bilden i tredjedelar. Fotograferar man landskap bör horisontlinjen ligga 1/3 in i bilden (nerifrån eller uppifrån), t.ex. 2/3 mark och 1/3 himmel (och ha en rak horisontlinje).

 

Huvudmotivet som är i fokus bör alltså ligga utanför mittenfältet. Om man fotograferar en detalj bör man inte placera detaljen i mittenrutan (inte enbart i mittenrutan i alla fall). När man fotograferar porträtt vill man oftast ha ögonen i fokus och de bör då ligga en tredjedel från bildens överkant.

 

Nu är det ju såhär med fotoregler att man inte måste följa dem, men att hålla sig till denna regel (på ett ungefär) hjälper till att få bilden mer intressant och spännande, då den lätt blir platt om man centrerar huvudmotivet/horisontlinjen. Fast egentligen borde man kalla det för riktlinjer istället för regler. Riktlinjerna är en bra hjälp på vägen men det är inte hela vägen fram. Testa dig fram!

Fototips: Komposition | |
#1 - - Mawlejn:

Väldigt bra tips, använder mig ofta av detta knep.Hej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp