Bländare

Bländaröppningen sitter i objektivet, man kan ställa in så att bländaren är öppet olika mycket. Vissa objektiv har möjlighet till en större bländaröppning och vissa till en mindre. Kan objektivet ha en stor bländaröppning är objektivet ljusstarkt och de objektiven anses som bättre och därmed dyrare. I det här inlägget kommer jag gå igenom hur man ställer in bländartalet och hur man får reda på objektivets största bländare när man håller kikar efter nya objektiv att köpa samt hur bländaren påverkar exponeringen och skärpedjupet.

För att ställa in bländaren ställer man kameran på Av/A (man kan också ställa in bländartalet om man väljer att fota helt manuellt). Ställer man in kameran på Av/A så ställs slutartid och ISO (som också påverkar exponeringen) automatiskt. Bländartalet brukar anges F/4, F/9, F/22, osv. För att veta hur stor bländare ditt objektiv har kan man titta på objektivförteckningen, se exempel nedan:Bländaren är alltså något som sitter i objektivet. Genom att ställa in hur mycket den ska vara öppen så påverkar du ljuset som släpps in. Ju större bländaröppningen är, desto mer ljust släpps in i objektivet och hamnar på bilden. Det kluriga med bländaren är att det känns lite bakvänt. Vid ett lågt bländartal så är bländaröppningen stor, vid ett högt bländartal är bländaröppningen liten. För att visa hur bländaren påverkar exponeringen så har jag tagit fyra bilder med samma slutartid (1/10s) och med samma ISO-tal 800, men med olika bländare.


Det är ju så att bländaren inte enbart påverkar exponeringen, utan den påverkar även skärpedjupet. Det vill säga att den påverkar hur långt skärpan sträcker sig. Om det bara är en liten del av bilden som ska vara skarp eller om hela bilden ska vara skarp. Vid en stor bländaröppning (lågt bländartal) släpps ljuset in i en större del av optikens yta och bilden blir då mer diffus. Bara den lilla del av bilden som du fokuserade på blir skarp, t.ex. ett träd i förgrunden. Här nedan ser du inställningarna jag har haft, de ställde jag in på programmet Av/A:
 

Bilden ovan till vänster visar på ett ungefär hur bländaren ser ut.
Den sitter i objektivet och öppnas alltså olika mycket beroende på inställningarna på kameran.

Fototips: Inställningar | |


Hej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp