Fotografen & betraktaren

Det är du som fotograf som bestämmer vad betraktaren ska se, du bestämmer vilken känsla du vill förmedla och vad du vill berätta med bilden. Därför är kompositionen viktig, det är den som berättar huvudstoryn, inställningarna hjälper bara till att framhäva bilden. Stanna upp och titta vad i din omgivning som gör att du gillar den, vad gör det spännande, vackert och/eller intressant, vad fastnar blicken på?Kompositionen i en bild är viktig för att få helhetsintrycket. Man vill oftast ha ett djup i en bild och någonting som får den att dra ögonen till sig. I kommande inlägg kommer jag att gå igenom de mest grundläggande knepen att få en lyckad bild kompositionsmässigt.

 

Ett tips, redan nu, är att inte försöka ta med allt på samma bild, det finns otroligt mycket att fota och det blir lätt rörigt om försöker få med allt på bild, tänk att less is more. Ta hellre fler bilder än en bild med allt på.

 

Dock finns det inga riktiga rätt och fel, det är du som fotograf som bestämmer vad betraktaren ska få se eller inte se. Se alla ”regler” som en hjälp på vägen, någonting man kan ha att luta sig tillbaka på men inte nödvändigtvis måste följa varje gång.


Fototips: Komposition | |
#1 - - Johanna:

Jättefina bilder! Du är duktig! tänk om jag kunde bli lika duktig :)

#2 - - emelie:

Jättefina bilder!

#3 - - Anna:

så fina bilder :DHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp