Vårdagspromenad

Utanför fönstret var det mulet och grått när jag vaknade men det sprack sedan upp till en härlig klarblå himmel. Vid tio träffade jag Cili och vi tog en två timmar lång promenad med hennes hundar. Det var verkligen härligt i solen. På eftermiddagen åt vi pannkakor som sen lunch och tittade på film. En härlig dag med en av mina allra finaste vänner.

Vardag: Blandat | | 7 kommentarer |

Fokusera

Det är alltid viktigt att lägga fokus på det som man vill framhäva i bilden, på själva huvudmotivet. Om man använder ett kort skärpedjup (läs mer här) är det extra viktigt var man lägger fokus.


Bilden till vänster har fokus på öarna längre bort. Bilden till höger ligger fokus på trädets blad istället.

 

När jag lägger fokus så brukar jag flytta fokuspunkten, det gör jag med hjälp av pilarna (exakt hur man gör det på din kamera hittar du i din bruksanvisning). För att se hur det fungerar på min kamera så finns det ett filmklipp längst ner i detta inlägg. Det skiljer åt på olika märken och modeller men det är ungefär likadant, de systemare jag har testat så har man flyttat fokuspunkten med pilarna, men man kanske måste göra någon inställning innan det går.

Man kan också ställa in kameran så att fokuspunkten blir låst och man kan flytta kameran. Ha fokuspunkten i mitten, håll inne avtryckaren till hälften och sedan flytta kameran till rätt komposition och tryck ner avtryckaren helt, men flytta inte kameran för mycket för då kan motivet hamna ur fokus.

Sedan finns det ett alternativ till, det är att fokusera helt manuellt. Vilket jag sällan gör då det är svårt att se marginalerna i sökaren. Men när man fotar makro eller liknande kan det vara bra att fokusera manuellt, ställ då kameran på ett stativ och sätt på live-view, då ser du tydligare vad som är i fokus eller inte.

Prova dig fram, ha samma motiv men flytta fokuspunkten för att se hur olika bilderna kan bli beroende på var man lägger fokus.
Fototips: Inställningar | | 7 kommentarer |

Läsning i solen

Under förmiddagen tog jag en promenad till affären, bakade en kladdkaka och satte mig sedan ute i solskenet och läste i en timme. Vid lunchtid kom två av mina kusiner och hälsade på, vi lunchade varma mackor och fikade kladdkakan. De åkte strax innan middagstid och jag städade undan i köket och påbörjade middagsmaten, sen kom mamma och pappa hem. Efter middagen fikade vi (såklart) kladdkaka. Nu softar jag framför tv:n med datorn i knät. Det har varit en fin dag.

Hoppas ni också har haft en fin dag.
Kramar


Vardag: Blandat | | 7 kommentarer |
Upp