Förgrund & BakgrundFörgrund
För att få ett djup i bilderna man fotograferar kan man använda sig av en förgrund. När jag fotar ute i naturen brukar jag försöka ha en sten, några grenar eller liknande vara som förgrund, förgrunden berättar var betraktaren befinner sig och man får en plats i bilden. Med hjälp av förgrunden skapar man ett djup, man kan också förstärka en känsla och en närvaro i bilden.


Förgrunder i naturen

När man fotar porträtt kan man också använda sig av förgrunden, ha med sådant som förstärker personligheten och känslan i porträttet.


Förgrunder med fokus på motivet


Bakgrund
Bakgrunden är extremt viktig, framförallt när man fotograferar detaljer och porträtt, då bör man hitta en bakgrund som kan framhäva motivet, antingen en lugn och stilla bakgrund eller något som kan lyfta fram motivet. Försök att inte ha någonting som är rörigt och distraherande i bakgrunden, bakgrunden ska inte ta fokus från motivet utan ge fokus.

Förslag på lugna bakgrunder kan vara vatten, snö/is, buskar, husvägg eller liknande. Om bakgrunden inte är helt enhetlig så kan man fota med kort skärpedjup, fota med lågt bländartal, lägg sedan fokus på motivet och bakgrunden blir suddig.


Neutrala bakgrunder framhäver motivet

Fototips: Komposition | |
#1 - - emma mucibabic:

du är jätteduktig på att fota! jättefin blogg förresten, gör du din design själv eller ?:)<3kika gärna in på min blogg & lämna en kommentar !:D<3

#2 - - Fotograf Annie:

Svar till Emma: Tusen tack, vad glad jag blev, kul att du gillar mina bilder och bloggen :) Ja, jag gör bloggdesignen själv :)

#3 - - Håkan:

Både talande och tilltalande exempelbilder :-)

#4 - - ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!:

Älskar såna här inlägg! :D Alltid kul med tips ;)

#5 - - catrin:

Fin blogg, vakra bilder :)

#6 - - A common blogg -:

fin blogg!Va gärna med i min tävling om att vinna en personlig almanacka, alltså du får designa den helt själv!

#7 - - tilde:

Jag började nästan tjuta när jag såg dina resekategorier, för jag älskar att resa och att läsa bloggar är dom är ute och reser :')

#8 - - Linn :

snygg blogg! Allt bra? :)

#9 - - Madde:

fina bilder :)

#10 - - Fotograf Annie:

Svar till Håkan: Tack, kul att du gillade inlägget :)Svar till Ida: Vad roligt att du gillar det, ska försöka lägga upp fler tipsinlägg, har ett till som är färdigskrivet i alla fall ;)Svar till Catrin: Tack så jättemycket :)Svar till Tilde: Vad roligt, jag älskar också att resa, ska försöka åka någonstans till våren/sommaren, då blir det påfyllning i den kategorin :) Kul att du gillade den :DSvar till Linn: Tusen tack :) Jadå, allt är toppen :)

#11 - - OLIVIA FOTO:

bra tips!

#12 - - emma.:

Bra tips! :)

#13 - - plumeria:

Kanontips!! Och sjuuukt fina bilder! ÄLskar den där gräset liksom täcker ansiktet

#14 - - Jessica - mamma till alicia:

Superfina bilder :)Hej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp