Få bra profilbilder

SPONSRAT INLÄGG

 

I samarbete med edarling.se har jag tagit fram en liten guide med fem tips på vad man kan tänka på när man ska fotografera sin profilbild.

 
1) Först och främst så är platsen, där du väljer att ta bilden, viktig. Det ska vara ett bra ljus, som inte ger skarpa skuggor i ansiktet eller konstiga färger. Glödlampsljus och stå mitt i strålande solen är två sorters ljus man bör undvika. Tar du bilden inomhus, stå gärna nära ett fönster för att få det naturliga dagsljuset eller i en jämn ljus skugga utomhus.
 
Men det är inte bara ljuset på platsen som är viktig, utan platsen ska kunna få dig bekväm i situationen, den ska kunna representera dig. Bakgrunden är därmed också viktig, tänk på att inte ha ett stökigt rum i bakgrunden utan försök ha den så ren som möjligt från störande objekt. Det är du som ska vara i fokus, inte bakgrunden.
 
Försök att hitta en ren & stillsam bakgrund som inte tar fokus från dig, det är du som ska synas på bilden.
 
2) Det kanske är svårt att känna sig helt avslappnad och naturlig när man står och ska ta bilder på sig själv. Om du har möjlighet, sätt på lite musik som du gillar och koncentrera dig på den. Gör grimaser som kanske till slut lockar fram ett leende. Ta många bilder, det går alltid att radera dem sedan, det är fördelen med en digitalkamera.
 
3) Men hur ska man då stå och posera när man tar bilden? Prova dig fram, sätt dig på en stol och ta stöd av ett bord, stå upp rätt upp och ner. Prova dig fram ut efter möjligheterna platsen ger dig. Men tänk på att inte sjunka ner i soffan eller stå inte och häng vid ett bord, använd det bara som stöd.
 
4)  När man tar bild på sig själv blir proportionerna lätt konstiga om man själv håller i kameran samtidigt som man tar bilden, försök därför att ställa kameran på någonting, en stol, en hylla eller om du har ett stativ, och använd dig av självutlösaren. Det kräver lite mer tålamod, men samtidigt så slipper du att få med din arm när du håller i kameran. Att kameran är en bit bort ger även rättvisare proportioner än när man tar med en bild nära.Om du nu tar bilden med handhållen kamera, försök att ta bilden framifrån, inte ovanifrån eller underifrån.
 
Det kan vara svårt att få till proportionerna när man själv håller i kameran, ta med självutlösare eller be en kompis.
 
5) Ta hjälp av en kompis kan du göra på två olika sätt. När själva bilden ska tas så kan du be din kompis att fotografera. Han/hon känner dig och det blir kanske lättare för dig att vara avslappnad, vara dig själv, framför kameran. Det blir lätt konstigt om man försöker göra sig till för kameran själv (tycker jag).
 
Har du däremot tagit bilderna själv så kan du även där ta hjälp av din kompis, efteråt. Be din kompis om dennes åsikt, din kompis känner förmodligen dig och kanske kan tycka till om bilden gör dig rättvisa. Det är alltid bra att få andras perspektiv på bilderna. (På tal om kompisar, använd dig inte av en profilbild där du har med en kompis på bilden, bilden ska representera dig, man vill se hur du ser ut. Har du med din kompis blir det lätt förvirrat, vem är vem?)
 
 
(Vill man slå på stort kan man ju även anlita en yrkesfotograf och ta mer professionella bilder)
Fototips: Tema, Sponsrade inlägg | |
#1 - - nea:

Ah okej, intressant ^^ håller med om att bilden högst upp blev rörig! ska tänka på det nästa gång jag tar egobilder (händer ju inte varje dag men ^^ )

Svar: Vad bra att du tyckte att det var intressant :)
Fotograf Annie Fredriksson

#2 - - moa:

Bra tips! :)

Svar: Tack :) Vad kul att du gillade tipsen :)
Fotograf Annie Fredriksson

#3 - - Maria:

Bra tips :) jag har ju faktiskt en självutlösare, men kommer sällan ihåg att använda den.. Måste skärpa mig på den fronten ;)

Svar: Tack, vad kul att du gillar tipsen :) Ja, börja använda självutlösaren lite mer (jag är också ganska dålig på att använda min, brukar be kompisar att fota istället) :P :)
Fotograf Annie FredrikssonHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp