Sophies historia

Den här boken, "Sophies historia" av Jojo Moyes, fick jag av en kollega när vi skulle gå på semester. Det var hennes tack för ett bra samarbete under läsåret som gått. Jag blev jätteglad av den gesten. När jag läste på bokens baksida så blev jag nyfiken på boken så det var givet att den skulle läsas.
 
 
Boken utspelar sig i två olika tidsepoker och i två olika städer, Frankrike 1916 och London 2006, dessa två berättelser har en sak gemensamt - ett porträtt.
 
Mitt under första världskriget lever Sophie Lefevre. Tillsammans med sin syster driver hon ett hotell i deras gamla hemby i Frankrike. Deras män är ute i kriget. Tyskarna finns i byn och den nye kommendanten får syn på ett porträtt som hänger på hotellet. Porträttet föreställer Sophie och det är hennes man som har målat det. Kommendanten blir nästintill besatt av porträttet och den unga kvinnan.
 
Hundra år sedan får vi möta Liv Halston som bor i London. Hennes man har gått bort och hon lever kvar i deras gemensamma hem, ensam. Liv sörjer fortfarande sin make och har en väldigt ansträngd ekonomi. Vardagsproblemen hänger över henne. Hemma hos Liv hänger porträttet på Sophie. Ett oväntat möte förändrar allt.
 
Det här var en välskriven roman och jag tycker det är skickligt att sy ihop två så olika berättelser. Jag gillar att det finns en koppling mellan tiderna trots att det hänt mycket. Boken är lättläst och man dras med i båda berättelserna och vill veta mer. Hade man bara läst Livs historia hade boken nog känts lite som chick-lit, men Sophies historia ger ett annat djup i boken vilket jag gillar.
 
Jojo Moyes som har skrivit "Sophies historia" har också skrivet "Livet efter dig", en bok som är högaktuell med biofilm nu och som jag också har läst i sommar (recension kommer).
 
Har du läst boken eller någon annan av Jojo Moyes' böcker? Berätta gärna vad du tyckte.
 
(Inlägget är INTE sponsrat och innehåller länkar till både Bokus och Adlibris)
 
Boktips | |
#1 - - Lena:

Har endast läst Livet Efter Dig men har dem andra i bokhyllan redo att bli lästa när tiden finns till det :D

Svar: Åh, "Livet efter dig" var supermysig och fin. Tror att det är min favorit hittills av de böcker jag läst av henne, men de andra är väldigt bra också (är inne på fjärde boken som hon skrivit nu). :)
Fotograf Annie Fredriksson

#2 - - Alice:

Har sett denna i bokhyllan här hemma, fy vad sugen jag blir på att läsa den nu!!

Svar: Jamen läs den då :P Jag tyckte den var riktigt bra :)
Fotograf Annie FredrikssonHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp