Hur jag blev egenföretagare och fotograf.

För ungefär sju år sedan skickade jag in papper till skatteverket och ansökte om FA-skattsedel (för att få en enskild firma). En månad efter att jag hade skickat in papprena kom beskedet, jag var godkänd för FA-skatt och var momsregistrerad, därmed hade jag min enskilda firma.
 
Hur började det? Varför startade jag eget?
Det är svårt att veta helt vad som var startpunkten. Jag tror att allt spelar in. Men för att börja någonstans så börjar vi den dag då jag bestämde mig för att skaffa en systemkamera. Året var 2007 och jag hade sparat ihop pengar till antingen en systemkamera eller till en bärbar dator. Jag hade inte helt bestämt mig, men pappa (som ibland ger ganska kloka råd) sa att jag borde välja att köpa systemkameran. Vi åkte runt i flera butiker och jag fick känna på flera olika systemkameror, jag hittade min Pentax K100D och köpte den. Efter det köpet började jag fotografera mer och mer (innan hade jag haft min FujiFinepix). Jag fotograferade mest natur och landskap, men även djur och människor.
 
Några av mina skärgårdsbilder som jag fotograferade 2008-2009
 
Hösten 2008 blev ett företag intresserade av mina skärgårdsbilder och jag gick på möte hos dem. De ville eventuellt köpa mina bilder. Däremot hade jag inget företag och jag ville inte heller börja att sälja bilder svart (det hade väl förmodligen gått att sälja som hobbyverksamhet). Jag bestämde mig därför att jag skulle undersöka möjligheterna att starta eget. Och jag läste på jättemycket, besökte Skatteverkets hemsida många gånger och gick på informationsträffar om hur man startar eget och en träff om moms. Sedan skickade jag in papprena till Skattverket.
 
Det blev dock ingenting med det där företaget som ville ha mina skärgårdsbilder, däremot så kan man säga att det var lite startskottet eller en spark i baken till att jag startade eget. 
 
Tre bilder från några av mina första fotouppdrag.
 
Vad hände sen?
Jag köpte en ny kamera som var bättre så att jag kunde erbjuda en högre upplösning till kunderna. Jag startade den här bloggen (har tidigare bloggat på andra ställen) och jag startade min hemsida.
 
Sju år har alltså gått sedan jag skickade ansökan till Skatteverket och 20 april 2016 är det sju år sedan jag fick papper på att jag har en enskilt firma. Det har hänt mycket och jag har haft många olika typer av fotojobb. Jag har haft flertal bröllopsfotograferingar, tagit bilder åt företag, fotat familjer och barn, har även fotograferat husdjur och hållt i fotokurser. 
 
Blandade fotojobb genom åren.
 
Jag tycker att det är så roligt, och jag är så nöjd. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag vill mer. Det här året kommer det också hända lite saker. Skrev på ett avtal för någon vecka sedan och jag jobbar nu lite med det, ni kommer få se ganska snart vad det handlar om. Jag kommer att fortsätta att ta olika fotojobb och ha roligt och lära mig mer.
 
Besök gärna min hemsida.
Och gilla gärna min Facebooksida.
 
Firman: Blandat, Info: Om firman | |
#1 - - Helena:

Så vackra bilderna är från skärgården!

Svar: Tusen tack Helena! :D
Fotograf Annie Fredriksson

#2 - - Matilda Wik:

Så roligt att läsa om din resa! :-)

Svar: Tack vad glad jag blir att du tyckte att det var kul att läsa :D
Fotograf Annie Fredriksson

#3 - - Sandra:

så roligt med en egen hemsida :)

Svar: Ja, det är kul med egen hemsida, men det är lite roligare med att ha eget företag :P
Fotograf Annie Fredriksson

#4 - - Erika:

Men åh vad roligt :)

Svar: Ja, det är otroligt kul och lärorikt :D
Fotograf Annie Fredriksson

#5 - - Hanna - Pilates och träningstokig:

Kul att läsa! Bilderna från skärgården är hur vackra som helst!

Svar: Vad roligt att du gillade att läsa inlägget :D Tack så jättemycket, vad glad jag blir att du gillar skärgårdsbilderna (och inlägget) :D
Fotograf Annie Fredriksson

#6 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Älskar att läsa sånt här! Lite extra kul att jag såg det här inlägget precis just nu, när jag precis publicerat ett inlägg om hur det gick till när jag startade mitt företag, haha :)

Svar: Kul att du gillade inlägget :) Läste ditt inlägg också, håller med om att det är kul att läsa sånt! Så komiskt att vi la upp inläggen om samma sak så tätt :P Typ great minds think alike :P :D
Fotograf Annie Fredriksson

#7 - - johanna:

roligt läsning! och inspirerande.

Svar: Tack fina du! Vad glad jag blir att du finner inlägget både roligt och inspirerande :D
Fotograf Annie Fredriksson

#8 - - Josefin:

Vad roligt! :)

Svar: Ja, det är fantastiskt kul och lärorikt :D
Fotograf Annie Fredriksson

#9 - - Marlene S.R:

så fina bilder!

Svar: Tack så jättemycket :D
Fotograf Annie Fredriksson

#10 - - Emma Grann Fotografi:

Så spännande :) Stort lycka till i fortsättningen!

Svar: Ja, det är verkligen en spännande och rolig resa :D Tack :D
Fotograf Annie Fredriksson

#11 - - Maria at inredningsvis:

Det är både frihet och mycket jobb med att ha eget men fördelarna väger över tycker jag :) LYCKA TILL!

Idag har jag super tips på inredningsbutiker på bloggen:)

Ha en fin ny vecka!

LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

Svar: Ja, fördelarna väger verkligen över :D Vad kul att du tipsar om inredningsbutiker, får kika förbi din blogg sen :) Ha en härlig helg :)
Fotograf Annie Fredriksson

#12 - - Annster:

Så många fina bilder :)

Svar: Tack så jättemycket :D Vad glad jag blir att du gillar bilderna :D
Fotograf Annie FredrikssonHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp