En dag i Vadstena

En gråmulen lördag i mars åkte jag med mamma och pappa till Vadstena. Det är en väldigt mysig stad med mycket historia, vilket jag gillar. Det är häftigt att tänka att man är på platser där människor gått redan för hundratals år sedan. Platser som har betytt otroligt mycket för många, på olika sätt.
 
Först besökte vi klosterkyrkan. En väldigt fin kyrka. Lite tråkigt att de smällt upp en storbildsskärm mitt i kyrkan inför Earth Hour (vilket är konstigt att köra storbildsskärm när det ska vara nedsläckt?). En kvinna som jobbade i kyrkan kom fram och berättade lite om kyrkans historia, vilket var spännande. Vi gick runt och kikade och jag tycker att det är mäktigt att gå in i religiösa byggnader även om jag inte är aktivt troende. När vi hade gått runt i kyrkan ett tag kom en man fram till mig och började prata, tydligen hade han varit präst i kyrkan i över fyrtio år. Väldigt spännande och kul att prata med honom.
Efter rundturen i klosterkyrkan gick vi ut och tittade på resterna av de övriga gamla klosterbyggnaderna. Därefter promenerade vi längs med Vätterns strand där det blåste friskt. Men det var fint med det blåskiftande landskapet.
 
Vi gick till Vadstena slott som Gustav Vasa lät bygga på 1500-talet som försvarsanläggning. Lite synd att det inte var öppet, men vi gick in på slottsgården och tittade. Jag får åka tillbaka dit någon gång och gå en guidad visning i slottet.
Vi traskade sedan vidare in mot staden och lunchade på Köket. Jag åt en jättegod ceasarsallad.
 
24 mars 2018
Pentax K-1 & Sigma 35/1,4
 
 
Foto: Östergötland | Vadstena, Östergötland | |
#1 - - Sara Helgesson:

Kan verkligen rekommendera en guidad tur på slottet! :) Även att åka in någon onsdagkväll i sommar är det är nostalgia foton. Massor av fina bilar och så brukar det vara livemusik! (11:e juli är jag med o hjälper till när Mustangklubben har egen hage, bara ett extra insidertips. :P)

Svar: Det lät kul med gamla fina bilar och livemusik, får försöka hinna med det i sommar :) Just 11 juli vet jag inte om jag kan, men ska lägga det datumet på minne :) Tack för insidertips :D
Fotograf Annie Fredriksson

#2 - - JUNITJEJ:

Någon gång måste jag åka till Vadstena! Fina bilder!

Svar: Ja, gör det, det är en väldigt fin och mysig stad :D Tack så jättemycket! :D
Fotograf Annie Fredriksson

#3 - - Lena:

Slottet såg väldigt spännande ut, hoppas du kommer tillbaka när det är guidad tur! :D
Precis som du säger är det roligt att tänka på att folk faktiskt har gått där för så länge sedan. Kände detsamma när vi med jobbet fick gå in i ett rum där dem hade kvar originalgolvet från 1500-talet, häftig känsla.

Svar: Ja, jag får försöka tajma in det någon gång när slottet är öppet. Det är verkligen jättefint utifrån :) Häftigt med originalgolv från 1500-talet, mycket historia i det rummet :)
Fotograf Annie Fredriksson

#4 - - Erik (Frankrike ):

År 1966 var vi i Vadstena. Ja, slottet och kirkan är sött.
Varma hälsningar från Erik

Svar: Ja, det är väldigt fint där, kul att du var där 1966 :) Hälsningar Annie
Fotograf Annie Fredriksson

#5 - - Celine:

Så fint det ser ut där!

Svar: Det är verkligen en fin plats :)
Fotograf Annie Fredriksson

#6 - - Denise:

Wow! Måste verkligen besök Vadstena märker jag! :D

Svar: Jamen gör det, det är en jättemysig lite stad som påminner lite om Söderköping :D
Fotograf Annie Fredriksson

#7 - - Lena:

Ja jag satt och funderade på vilka som hade gått där förr i tiden, vad dem kände och tänkte, vilka dem var. Undra hur länge det golvet kommer finnas framöver och om andra kommer fundera på samma sätt om dem besöker i framtiden :DHej!

Tack för att du tar dig tid att kommentera inlägget! :)

Upp